Biztonsági másolat készítése és visszaállítása a konfigurációs fájlra a FreeNAS rendszeren

how backup restore config file freenas

Ha FreeNAS-t használ fájlok és mappák megosztására a Windows 10 felhasználókkal, akkor ezeket a lépéseket védheti meg a konfigurációk számtalan órájának beállításával.



A FreeNAS rendszeren a konfigurációs fájl tartalmazza az összes alapértelmezett és egyéni konfigurációt, amelyet a tárolókiszolgálóra hajt végre, beleértve a hálózati és rendszerbeállításokat, a felhasználókat, az adatkészleteket, a készleteket, a megosztott mappákat és egyebeket.



Ha a Network Attached Storage (NAS) mező megtört vagy nem indul el, a konfigurációs fájl segíthet a rendszer helyreállításában, vagy egy másik eszköz gyors üzembe helyezésében, ezért fontos biztonsági másolatot készíteni erről az információról.

Ebben útmutató, megtanulja a konfigurációs fájl biztonsági mentésének és visszaállításának lépéseit FreeNAS szerver. Ezen felül megvizsgáljuk a teljes rendszerkonfigurációt tartalmazó adatbázis visszaállításának lépéseit.



A konfigurációs fájl biztonsági mentése a FreeNAS rendszeren

Az alábbi lépésekkel készíthet biztonsági másolatot a konfigurációs fájlról a FreeNAS-on:

Figyelem: A konfigurációs fájl csak annak az adatbázisnak a másolatát tartalmazza, amely tárolja az eszköz beállításait. Ez a folyamat nem biztonsági másolatot készít azokról az adatokról, amelyeket a Windows 10 számítógép vagy más eszköz a merevlemezeken.
  1. Nyisd ki FreeNAS a böngészőben.

  2. Jelentkezzen be a root fiókba.



  3. Kattintson Rendszer a bal oldali ablaktól.

  4. Kattintson Tábornok.

  5. Kattints a Save Config gomb.

    FreeNAS General settings page

    FreeNAS Általános beállítások oldal
  6. (Opcionális) Ellenőrizze a Exportálja a Jelszó titkos magját választási lehetőség.

  7. Kattints a Mentés gomb.

    Backup configuration file on FreeNAS

    Biztonsági mentési konfigurációs fájl a FreeNAS-on

A lépések elvégzése után a konfigurációs fájl letölt egy .tar fájlba. (Tudsz az alábbi lépésekkel nyisson meg egy .tar fájlt a Windows 10 rendszeren.)

A letöltés után feltétlenül mentse a fájlt biztonságos helyre, mivel ez nemcsak az eredeti konfiguráció helyreállításában fog segíteni, ha a NAS újjáépítésére vagy egy másik szerverre költözéséhez szüksége van, hanem egy fájl, amely tartalmazhatja a titkos jelszómag, amely lehetővé teszi a rendszerjelszavak visszafejtését.

Minden alkalommal exportálnia kell egy új konfigurációs fájlt, amikor módosítja a NAS-t.

Hogyan lehet visszaállítani a konfigurációs fájlt a FreeNAS rendszeren

Az alábbi lépésekkel állíthatja vissza a konfigurációs fájlt a FreeNAS-on:

  1. Nyisd ki FreeNAS a böngészőben.

  2. Jelentkezzen be a root fiókba.

  3. Kattintson Rendszer a bal oldali ablaktól.

  4. Kattintson Tábornok.

  5. Kattints a Konfiguráció feltöltése gomb.

    FreeNAS General settings page, upload config option

    FreeNAS Általános beállítások oldal, feltöltési beállítások
  6. Kattints a Válassz fájlt gomb.

  7. Válaszd ki a kátrány konfigurációs fájl.

  8. Kattints a Feltöltés gomb.

    Restore config file FreeNAS

    Állítsa vissza a FreeNAS konfigurációs fájlt

A lépések elvégzése után a fájl feltölti és kicseréli a FreeNAS mezőben korábban elérhető összes rendszerkonfigurációt.

Hogyan lehet visszaállítani a konfigurációs fájlt a FreeNAS rendszeren

Az alábbi lépésekkel pihenheti a jelenlegi konfigurációs adatbázist a FreeNAS-on:

  1. Nyisd ki FreeNAS a böngészőben.

  2. Jelentkezzen be a root fiókba.

  3. Kattintson Rendszer a bal oldali ablaktól.

  4. Kattintson Tábornok.

  5. Kattints a Reset Config gomb.

    FreeNAS General settings page, Reset config option

    FreeNAS Általános beállítások oldal, a konfigurációs beállítás visszaállítása
  6. Kattints a megerősít gomb.

    Confirm FreeNAS configuration reset

    Erősítse meg a FreeNAS konfigurációjának visszaállítását

A lépések elvégzése után az összes újraindítás után a rendszerbeállítások visszaállnak az alapértelmezett állapotba. Olyan, mintha a FreeNAS-tól kezdnék a semmiből. A konfigurációk visszaállítása után manuálisan újra alkalmazhatja a beállításokat, vagy visszaállíthatja azokat a konfigurációs biztonsági mentési fájlból.